Mesto chce rozhodnúť o ďalšom osude IPZ do konca augusta

22.07.2010 Prešov

Prešov 22. júla (TASR) – Vedenie mesta Prešov stále nevylučuje možnosť, že podstatná časť peňazí, ktoré samospráva investovala do výstavby priemyselného parku IPZ Záborské, bude refundovaná z európskych zdrojov. ...
Náklady na realizáciu tohto projektu doteraz vyšli mesto na viac ako 12 miliónov eur, pričom suma 6,6 milióna eur mala byť uhradená zo schválených nenávratných finančných prostriedkov. Vyplateniu peňazí však stále bráni prebiehajúce trestné stíhanie voči bývalému primátorovi Milanovi Benčovi pre podozrenie zo subvenčného podvodu. Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) podmienila refundáciu jeho zastavením.
Splácanie záväzkov muselo mesto zatiaľ vyriešiť prijatím dvoch bankových úverov. Nachádza sa však v patovej situácii, lebo vyšetrovanie prebieha a nie je známe, kedy by mohlo padnúť rozhodnutie. Vedenie mesta chce získať stanovisko ministerstva hospodárstva k možnostiam refundácie napriek prebiehajúcemu stíhaniu.
Prednosta mestského úradu Jozef Višňovský dnes konštatoval, že hraničným termínom by malo byť rokovanie mestského zastupiteľstva v auguste tohto roka, kde by sa mohlo rozhodovať o ďalšom postupe mesta v súvislosti so situáciou v IPZ. Jednou z možností je odstúpiť od zmluvy a postupne odpredať pozemky priemyselného parku záujemcom, aby sa vrátili peniaze do rozpočtu.
\"Na zasadnutí mestskej rady sa hovorilo o vypracovaní právneho auditu, v prípade, že odstúpime od zmluvy so SARIO. Z neho by malo byť jasné aké sankcie a finančné straty by z takéhoto kroku vyplývali pre mesto, \" uviedol Višňovský. Do spomínaného termínu plánujú pripraviť aj zmluvu, ktorá by upravovala vzťahy mesta a správcovskej spoločnosti.
Poslanec mestského zastupiteľstva Anton Bidovský si myslí, že trestné stíhanie je pravdepodobne postavené na administratívnej chybe, a preto by SARIO na tejto podmienke nemuselo trvať.
Primátor Pavel Hagyari informoval, že v najbližších dňoch by sa mal stretnúť so zástupcami spoločnosti, ktorá uvažuje investovať na území Poľska, prípadne Slovenska do výstavby prevádzky zameranej na automobilový priemysel a plánuje im ponúknuť práve túto lokalitu.
O zámere postaviť priemyselný park v Záborskom rozhodlo mestské zastupiteľstvo v roku 2005 a na tento účel získali nenávratné finančné prostriedky. V priebehu realizácie projektu však kontrola odhalila nedostatky týkajúce sa vlastníckych vzťahov a vyplatenie peňazí bolo pozastavené. Mesto ich odstránilo tak, že od spoločností, ktoré park budovali, odkúpilo akcie a pozemky. Úspešnej implementácii projektu z európskych zdrojov však následne zabránilo spomínané trestné stíhanie.
 

Vyberte región

mark